Чобанов: Не се предвижда увеличение на минималната заплата тази година

Размерът й е въпрос на тристранен диалог и именно работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят, но техните нагласи не показват, че това може да се случи сега, коментира министърът на финансите

Снимка: БГНЕС

3557 ~ 2 мин. четене

Не се предвижда да бъде увеличена минималната работна заплата през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена, заяви пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов, който участва в официалната церемония по откриването на новата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Петър Чобанов напомни, че размерът на минималната работна заплата е въпрос на тристранен диалог и изрази надежда, че именно работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят. Според него обаче техните нагласи не показват, че това може да се случи сега.

"Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната", отбеляза Чобанов.

Той обеща, че образованието ще бъде приоритет на правителството, тъй като е ключов фактор за дългосрочно развитие на икономиката, но това не означава, че ще бъдат дадени голямо количество средства.

Той подчерта, че бюджетът за следващата 2014 г. трябва да бъде разглеждан по един нов начин, а именно да се оптимизират съществуващите разходи, така че да се освободи възможност за допълнителни разходи, които обаче ще са по конкретни политики.

"Аз лично изпратих писма до колегите министри за това, къде те виждат възможност за оптимизация на бюджета и какви нови политики могат да бъдат приложени с оглед на икономическия растеж на страната", коментира Чобанов.

Министърът на финансите добави още, че по отношение на пенсионната реформа правителството се ориентира към връщане на швейцарското правило, но и там предстоят дискусии.

Подкрепи Economic.bg