„ДА“ за „Белене“ е минус 20 млрд. лв. за България

Далеч по-евтино е да се направи VII блок в Козлодуй, твърди Делян Добрев

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Трябва да обясним на хората какво означава отговора "ДА" за строителството на АЕЦ "Белене". Означава, че трябва да извадим 20 млрд. лв. Целият дълг на страната ни е 12 млрд. лв., което означава, че трябва да задлъжнеем два пъти повече. Дългът ни от 14-15% от БВП ще достигне до около 30% от БВП". Това коментира в ефира на TV7 Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Снощи правната комисия в парламента прие въпроса, който ще се зададе на референдума за нови ядрени мощности. "Правим въпроса законосъобразен, за да може да има референдум и да не падне в Конституционния съд. Ако беше въпроса на БСП референдума можеше да е нелегитимен", обясни Добрев. Той е категоричен, че е далеч по-евтино да се направи VII блок в Козлодуй, защото има изградена инфраструктура. Това също е възможност. Референдумът обаче е за "Белене", твърди Делян Добрев.

Той е категоричен, че ще има и други наказани, които имат общо с писмото за изграждане на далекопровод около "Белене". "Тази централа няма лиценз, а в същото време се поръчва най-скъпото оборудване. По този начин държавата е загубила 1.5 млрд. Трябва да се разбере кой разруши блок, готов на 80%, продадохме го на руснаците на цена близка до скрап и се захванахме с грандоманския проект за 20 млрд. лв. Руснаците си монтираха реактора и той произвежда ток за Москва", разясни икономическият министър. По думите му офертата на Шкода, може би е била далеч по-изгодна от тази на Атомстройекспорт.

"Ако не бяха харчени тези пари за "Белене" и "Цанков камък" в момента НЕК щеше да има депозити за над 1 млрд. лв. НЕК е направена заложник на Атомстройекспорт. Нелогична е тази стъпка", каза още Добрев.

Подкрепи Economic.bg