ДКЕВР: Не може да намалим цената за пренос

Зелената добавка е определена от ДКЕВР в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение, отбеляза Евгения Харитонова

108 ~ 1 мин. четене

Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки. Това заяви пред БНР Евгения Харитонова, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). „Цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа, която трябва да бъде в нормално състояние“, отбеляза още тя.

„Зелената добавка е определена от ДКЕВР в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение. Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата“, коментира още председателят на Комисията.

„До новия регулаторен период от 1 юли 2013 г. може да се отмени поне за износ кафявата добавка. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС. Това може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от тецове и заводски електроцентрали на висока цена. Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1-ви юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление към сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат", подчерта Евгения Харитонова. 

Тя коментира и въпроса за Наредбите, за което бяха започнати процедури срещу България във връзка с либерализирането на енергийния пазар. „Наредбите са готови и тази седмица ще бъдат публикувани в Държавен вестник“, обяви Харитонова. 

Подкрепи Economic.bg