ДКЕВР няма да отменя таксата за ВЕИ сектора

Държавата стимулира производството на зелена енергия, за да се отговори на изискванията на ЕК, а не защото енергийната система има нужда, обясни Ангел Семерджиев

80 ~ 1 мин. четене

Държавният регулатор няма да отмени решението си от септември за новата такса за достъп до енергийната мрежа на ВЕИ браншa.  Ако откажат да я плащат, ще се спре изкупуването на енергията от тях. Това стана ясно от думите на шефа на  ДКЕВР Ангел Семерджиев. Постоянни цени за достъп до мрежата за производителите на енергия от ВЕИ ще има най-рано след шест месеца, обясни той.

В следващите дни предстои електроразпределителните дружества да въведат в общите си условия цените за достъп, дължими от производителите на енергия от ВЕИ, и тези такси ще започнат да се събират, като те са дължими от 18 септември, каза още председателят на регулатора.

"Считаме, че нашето решение за налагане на цени за достъп е абсолютно законосъобразно и целесъобразно", категоричен бе Семерджиев.

По повод на призивите на протестиращите срещу новите такси за ВЕИ  енергията производителите да не ги плащат, защото тече обжалване на решението на ДКЕВР, Семерджиев коментира, че е незаконно да не се плащат определените такси.

"Ако не бъдат плащани, това ще бъде неизпълнение на законови норми и съответно ЕСО и електроразпределителните дружества ще имат основание да не изкупуват тяхната енергия", посочи председателят на ДКЕВР.


Семерджиев бе категоричен, че дори и да бъде спряна цялата енергия, произвеждана от ВЕИ, системата няма да го усети. Той добави, че държавата стимулира производството на зелена енергия, за да се отговори на изискванията на ЕК, а не защото енергийната система има нужда.

Подкрепи Economic.bg