Даниел Митов ще урежда Кристалина Георгиева и банковия надзор

Служебният външен министър обяви пред Кристиан Вигенин приоритетите си като ревизия и провеждане на изборите в чужбина

Нова дипломация

Даниел Митов ще урежда Кристалина Георгиева и банковия надзор
Автор: Николай Марченко

Да направи Кристалина Георгиева вицепрезидент на Еверокомисията,както и да подготви: изборите в чужбина, членството в Европейския банков съюз и срещата на върха на НАТО през септември. Това са първите приоритети на служебния министър на външните работи Даниел Митов, които той представи на церемония по предаването на поста в Министерството на външните работи (МВнР).

Той поясни, че приоритетите в предстоящите два месеца работа “са много специфични, каквато е и природата на всяко служебно правителство”. “На първо място, трябва да създадем условия за нормалното провеждане на изборите в чужбина”, каза той.

“Ще бъде направен анализ на проблемите от минали избори и ще бъдат положени усилия за отстраняването им, както и за организирането на добра разяснителна кампания сред българските общности в чужбина по процедурата за гласуване”, увери новият дипломат No1.

Максимална подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар – Кристалина Георгиева е също сред водещите цели на новия външен министър: “Ние като министерство трябва да направим всичко възможно България да има много по-добро портфолио и позиция в състава на следващата Европейска комисия”. както е известно, Кристалина Георгива можеше да бъде конкурирана лично от външния министър в оставка Кристиан Вигенин, ако лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не беше лобирал за нея пред досегашния премиер Пламен Орешарски. 

Като други приоритетни задачи министър Даниел Митов посочи подготовката на предстоящата среща на върха на НАТО в началото на септември в Уелс и Общото събрание на ООН през есента. В дневния ред е включено и “предприемане на следващите институционални стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор”.

Той призна, че МВнР е “с една от най-сериозните традиции в българската държавност и за мен е огромна чест да бъда тук и да дам своя принос България да провежда достойна външна политика в следващите няколко месеца”.

Бившият вече първи дипломат Кристиан Вигенин не пропусна възможността отново да се похвали за направеното през годината на власт. “Аз като министър направих всичко възможно министерство да остане в ръцете на следващия министър в по-добро състояние от това, което съм заварил”, каза неговият предшественик на поста Кристиан Вигенин.

Постарахме се по отношение на политиката, която беше водена през този период, България да засили значително позициите си в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Успяхме да засилим двустранните връзки с една голяма част от европейските страни”, похвали се Кристиан Вигенин.

“Положихме усилия по отношение на българските общности зад граница, по-специално в Молдова и Украйна, посочи той. Иска ми се да вярвам, че от всичко това ще бъде взето най-положителното и ще продължи да бъде развивано”, отчете  в заключение Кристиан Вигенин.

Министър Митов получи от своя предшественик Кристиан Вигенин сребърния орел на хан Аспарух от Вознесенка, воински знак на българите, родов тотем на рода Дуло. Орелът се явява символ на победата и духовното познание.

Коментари: 0