Данните от Китай разделят реалния от икономическия свят

За повечето китайци животът става по-добър, въпреки слабите икономически данни

Данните от Китай разделят реалния от икономическия свят

Икономическите данни от Китай, дори слаби като вчерашните, почти нямат значение за обикновените хора. Това може би обяснява очевидната липса на тревога в централните плановици и нуждата да отговорят на това което изглежда като драматично забавяне. Все пак наивно е и да се мисли, че реалния и икономическия свят могат да съществуват отделно.

Растежът на индустриалното производство слезе до 6.9% миналия месец, най-ниския след началото на финансовата криза през 2008. Производството на електричество и вноса, които показват колко ангажирани са китайските заводи, бяха по-ниски отколкото преди една година. Въпреки това обаче премиера Ли Кекянг, говорейки миналата седмица пред Световен икономически форум в Транхин, наблегна на създаването на работни места, което почти достигна целта за годината и заяви, че няма нужда от огромни кредити за съживяване на растежа. Ли е на правилен път поне от една гледна точка.

За повечето китайци живота става по-добър. Измервания като БВП, които лесно могат да бъдат манипулирани, не значат толкова колкото приличните работни места, повишаващите се заплати и способността за потребление. И трите изглеждат солидни. Продажбите на дребно забавиха ръста през август, но съвсем малко и само в номинално изражение. Заплатите на висшистите нарастват с 15% тази година, въпреки че припечелваните на месец в Пекин 492 долара от излизащия от университет все още не са нещо повече от това което печели типичния таксиметров шофьор.

Дори и така обаче шокиращо слабите данни могат да предхождат реални проблеми. Когато компаниите произвеждат по-малко, те са по-малко способни да обслужват дълговете си. Заемите на корпоративните банки в Китай са 95% от БВП, а инвеститорите вече изтеглят средства от алтернативни източници на финансиране като например фондовия сектор, чиито активи под управление спаднаха за първи път през месец юли. Китайските градове в момента са засипани от реклами предлагащи краткосрочни заеми.

Недвижимите имоти са може би основното свързващо звено между реалния свят и икономическите възгледи. Цените на имотите падат в повечето големи градове, въпреки премахването на рестрикциите в повечето от тях. Продажбите на домове се понижиха през август с 13% на годишна база и някакъв вид стимули изглеждат все по-наложителни. Ако Ли е ангажиран с това което прави китайците щастливи, цените на имотите вероятно ще са под внимателното му наблюдение.

 

По материали на световни информационни източници

 

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър 

Коментари: 0