Дават 16 млн. лева за специализация на млади лекари

Здравният министър това да послужи като стимул за младите специалисти да останат в България

Следващата седмица ще бъде подписан договор, предоставящ 16 млн. лева европейско финансиране за лекари специализанти, съобщи здравният министър Десислава Атанасова в Кърджали. Това не се е случвалото от години и смятам, че по този начин ще мотивираме младите лекари да се квалифицират и да останат да работят в България, заяви Атанасова.

Държавата прави всичко възможно да инвестира в човешкия ресурс и че за първи път през 2012 са били увеличени заплатите на работещите в психиатричните болници, кръвните центрове и спешната помощ, посочи Атанасова.

17-18% не са много, но такива са възможностите на държавата, обясни министърът. На въпрос предвиждат ли се допълнителни стимули за лекарите, работещи в неблагоприятните практики като в Кърджалийско, където те са почти 50%, Атанасова уточни, че това зависи от Касата.

По време на визитата си в Кърджали министърът на здравеопазването посети областната болница „Д-р Атанас Дафовски”, където откри обновената централна стерилизационна. Средствата за модернизиране на болничната структура са осигурени от Министерство на здравеопазването и са на стойност 744 хил. лв.

Коментари: 0