Дейвид Камерън се засрами от изцепката си с "мъркането" на Елизабет II

Британският премиер е критикуван за клюкарство и липса на възпитание

Бивш PR-експерт?

Дейвид Камерън се засрами от изцепката си с
Автор: Николай Марченко

Британският премиер Дейвид Камерън бе принуден да се извини за изцепката си за това, че кралицата Елизабет II е „мъркала“ от радост след референдума в Шотландия, пише вeстник The Daily Beast.

Както писа вчера Агенция Икономика, изказването му в шеговит стил (вижте в „Свързани новини) бе прихванато от микрофони по време на посещението му на редакцията на агенция Bloomberg заедно със собственика й - екскмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. След като бе цитиран от всички международни медии, в прессекретариата на Бъкингамския дворец с ирония заявиха, че „ще чакат обаждането на министър-председателя с лични извинения за кралицата“.

Камерън призна, че е „смутен“ от това, че медиите са записали разговора му с нюйоркския милиардер. „Аз съжалявам за станалото. Това бе частен разговор, но аз не трябваше да говоря така и в приватна беседа и няма да го правя пак“, каза той.

Той поясни, че от резиденцията му на „Даунинг стрийт“ 10 вече са се извинили пред кралското семейство. Все пак, той обеща и лично да поиска прошка от Нейното Величество при следващата протоколна среща, която няма да е по-рано от началото на октомври, тъй като Елизабет II е в Шотландия.

Думите на Камерън нарушават дворцовия етикет от една страна и Конституцията от друга – Кралицата няма право да коментира текущите политически въпроси като този публично.

Според анализатора по модерна история в Уестминстър колидж в Лондон Андрю Смит това може би е „най-неловкият момент“ в кариерата на бившия PR-eксперт Дейвид Камерън. Шотландският първи министър в оставка Алекс Салмънд пък заяви, че шефът на кабинета на Обединеното кралство вече 4 години е премиер, а „така и не се научи на любезност“ – според него Дейвид Камерън е „жалък“. Лейбъристкият политик Пол Флин пък нарече премиера „клюкар“.

Коментари: 0