Делян Добрев и ДКЕВР успокоиха миньорите

Квоти на топлоцентрали няма да бъдат намалявани, гарантира министърът в оставка

Снимка: БГНЕС

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев успокои протестиращите миньори, че топлоцентрали няма бъдат изваждани от енергийния микс.

Над 3000 миньори, енергетици и железничари участваха в днешното протестно шествие в София. Митингът започна пред Президентството, премина през сградата на ДКЕВР, а след това пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Пред събралото множество министърът в оставка даде обещание, че няма да бъдат намалявани квотите на всички топлоцентрали в така наречения енергиен микс и миньорите ще запазят работните си места.

Появата на министъра беше посрещната с освирквания и викове от протестиращите. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров призова от името на всички събрали се Делян Добрев да се извини за думите си, че единственото решение към този момент е именно закриване на топлоцентрали. На свой ред Добрев обясни, че не никога не е казвал, че 500 работни места на миньори нямат значение и помоли да бъде извинен, ако по някакъв начин е обидил миньорите. След това той влезе в сградата на министерството, а миньорите започнаха да се разотиват.

Уверение, че топлоцентрали няма да бъдат изключвани от енергийния микс, протестиращите получиха и от представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Информацията работниците посрещнаха с викове „Победа”. Преди това пред сградата на ДКЕВР те изсипаха купчина кюмюр- "черното злато на България, за да го видят управниците."

Всъщност, още вчера от държавния регулатор обявиха, че параметрите на енергийния микс няма да бъдат променяни. От там подчертаха, че няма да се стига до такава промяна, тъй като са намерени резерви за поевтиняването на тока в технологичните загуби на електроразпределителните дружества. Въпреки това синдикатите не отмениха днешния протест.

Подкрепи Economic.bg