Ден за размисъл преди референдума

Утре е първият референдум след демократичните промени в България

Снимка: БГНЕС

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Днес, 26 януари 2013 г. е т. нар. ден за размисъл преди предстоящия утре, 27 януари национален референдум в България. Допитването до народа е първото в годините на прехода след демократичните промени у нас от края на 1989 г. От Централната избирателна комисия (ЦИК) напомнят, че в деня за размисъл на 26 януари 2013 г. и в деня за гласуване на 27 януари 2013 г. не се провежда агитация по поставения въпрос на националния референдум.

Въпросът в допитването е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?". "Молим участниците в информационно-разяснителната кампания, всички граждани и медиите (ефирни, електронни и печатни) да се въздържат от провеждане на агитация и да не я отразяват", апелираха от ЦИК.

Говорителят на комисията Бисер Троянов обясни, че се забранява използването на общинския и държавния транспорт за агитация. Забраната действа, както по време на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в деня, определен за размисъл. Забранено е и разпространението на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции. Поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от Районните избирателни комисии (РИК).

От ЦИК припомнят, че резултатите от exit poll могат да бъдат оповестявани след 19:00 ч. на 27 януари 2013 г.

Подкрепи Economic.bg