Делян Добрев: ОЦК ще работи още 50 години

Приходите от концесии ще растат, когато започнем голям добив на нефт и газ, увери икономическият министър

Снимка: БГНЕС

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Закъсалото по времето на Валентин Захариев предприятие за оловно и цинково производство в Кърджали - ОЦК АД ще работи още 50 години. Това увери в предаването "Факторът Кошлуков" Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. "Темата с ОЦК Кърджали беше много тежка заради огромните дългове. Част от активите бяха продадени от съдия-изпълнител", припомни Делян Добрев.

По думите му вече е започнало изграждането на цинковото производство, което се строи по най-съвременните технологии. "По този начин ще се гарантира живот за над 50 години напред. Френска инженерингова компания проектира и изгражда тази площадка", обясни Делян Добрев. Той е категоричен, че инвеститорът ще изгради чисто нова пречиствателна станция, която ще запази здравето на хората и природата.

"Проектите на "Дънди прешъс" за добив на злато бяха променени, за да не се използват арсен и други отровни вещества. Те решиха да използват вещества, с които ще извличат по-малко от ценния метал, но въпреки това се съгласиха. И въпреки всичко все още не могат да започнат добив", коментира още икономическият министър.

Делян Добрев припомни, че концесионното възнаграждение е между 1.5 и 4% от брутния приход на концесионера. "Това е средното ниво за ЕС. Отделно се плащат данъци и осигуровки", обясни министърът. Добрев поясни още, че добивът на злато е изключително тежък и енергоемък сектор. "От 1 тон руда се излича само 2 грама злато. Общо 5 грама са ценните метали в тон руда", твърди Делян Добрев.

"За добива на газ в България се взима 30% концесионно възнаграждение. В Украйна беше 40%, но го свалиха на 3-4%. Големи концесионни възнаграждения ще имаме, когато започнем да добиваме големи количества газ. До няколко години и това ще стане", твърди Делян Добрев. По думите му Румъния и Турция са намерили значителни количества газ в тяхната част от дълбоко Черно море. "Нашите надежди са и в българската акваторика да има значителни залежи. До една година трябва да знаят колко и какви залежи има. От Total обещаха до 2.5 години да направят първия сондаж. Реално след 3 години от днешния ден трябва да имаме първите резултати от сондажите", изрази надежди Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg