Депозитите на домакинствата ще растат и през 2013 г.

По последни данни влоговете на граждани достигнаха нов рекорд от 35.27 млрд. лв.

56 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През 2013 г. се очаква тенденцията на повишение на депозитите на домакинствата да се запази, макар и със забавен темп на ръст, прогнозират анализаторите на УниКредит Булбанк. "До известна степен отражение може да окаже и въвеждането на данъка върху дохода от лихви от срочни депозити и влогове. Този налог обаче едва ли ще доведе до сериозна загуба на интерес от гражданите към банковите влогове, тъй като те си остават най-сигурното и сравнително доходоносно средство за спестяване", коментират от Булбанк.

Въпреки че високите лихви по депозити от последните няколко години остават в миналото, едва ли ще се види драстично намаление на лихвата през първите месеци на новата година. По-скоро ще сме свидетели на плавно понижение до нормалните лихвени нива преди кризата, коментират още от банката. От там добавят, че не са изключени единични промоции и кампании на отделни финансови институции.

"И през тази година домакинствата най-вероятно ще останат предпазливи в техните финансови решения и потребителско поведение в среда на високи нива на безработицата, бавен ръст на доходите, ниски пенсии, високи цени на храните и пасивен пазар на недвижимите имоти", се казва още в прогнозата.

През миналата година влоговете на граждани не спираха да растат и чупеха рекорд след рекорд в абсолютна стойност. Последният от тях е 35.27 млрд. лв. в края на ноември. Нарастването само за месец е 409.33 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg