Депозитите в гръцките банки растат

Спестяванията на частния сектор в испанските банки са намалели до 1,509 трлн. евро в края на юли от 1,583 трлн. евро месец по-рано

Потребителите и фирмите прибират парите си от испанските банки, съобщава агенция Reuters. Така депозитите в частния сектор в страната падат с около 5% за месец юли.

Спестяванията на частния сектор в испанските банки са намалели до 1,509 трлн. евро в края на юли от 1,583 трлн. евро месец по-рано.

На фона на тези данни, Гърция постига лек напредък. Банките в страната са спрели да „изпускат“ депозити през юли, след като проведените избори успокоиха страховете, че държавата ще излезе от еврозоната, показват данни от вторник на Европейската Централна Банка.

През май спекулациите, че Гърция ще остави еврото достигнаха заплашителни размери, особено след като анти-европейските партии спечелиха силна подкрепа на изборите.

Частните депозити в гръцките банки се покачиха с 2% след спада с 5% от миналия месец. Общо депозитите достигнаха 159,4 млрд. евро в края на юли. Макар че са само една трета от рекордната им стойност през декември 2009 г., подобрението е налице. През юни спестяванията в Гърция се равняваха на 156,2 млрд. евро.

Ирландия също обяви скок на депозитите с 1%, а в Португалия и Италия нивата останаха непроменени.

Коментари: 0