Депутати предлагат 20% таван на лихвата по бързите кредити

Най-много подобни заеми има там, където хората масово са много бедни

172 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Депутатите предлагат да се сложи таван от 20% на лихвата по т.нар. "бързи кредити", които в момента тормозят хората с огромно оскъпяване. Повод за инициативата са множеството оплаквания от избиратели, че страдат от нелоялни договори с финансови къщи и прилаганите от тях номера, с които оскъпяват заемите, пише "Стандарт", позовавайки се на своя информация от председателя на бюджетната комисия в Парламента Йордан Цонев (ДПС) и депутата от БСП Кирил Добрев.

Пръв за налагането на подобни ограничения на бързите кредити заговори соцдепутатът Кирил Добрев след срещи с жители в избирателния му район София-област. Най-много бързи пари има там, където хората масово са много бедни, обясни той. "В Драгоман и Годеч например има по 7-8 фирми за бързи кредити, хората вземат пари да си платят сметките за ток и заради оскъпяването не могат да върнат сумите", поясни Добрев. По думите му това са новите мутри - ползват пропуска в закона и издевателстват над хората.

Кирил Добрев даде пример как щом някой просрочи вноските си, финансовата къща го вкарва в списъка за некоректни длъжници на банките. И така го заробва. Защото нито една банка няма да му даде кредит и при нужда от заем човекът е длъжен отново да поиска бързи пари. Парадоксът е, че тези фирми не функционират по закона за банките, а имат право да вкарват длъжници в списъка им, обясни Добрев. Идеята на депутата е да се използва предстоящата промяна в закона за банките и да се въведе режим на контрол и за финансовите къщи.

Добрев ще предложи да се сложи таван на лихвите при бързите пари. Идеята му е тя да е 2.5 пъти от средния лихвен процент на банките, за който води статистика БНБ. В момента той е 8%, което означава, че максималното оскъпяване на бързите пари ще може да е 20%. Ще се направи обаче така, че таванът да не доведе автоматично до оскъпяване на таксите за разглеждане на заявката за заем, обясни Добрев.

Новината за таван на лихвите на бързите пари потвърди и Йордан Цонев от ДПС. "Подготвяме поправка в закона за кредитните институции, която ще бъде внесена до две седмици от група народни представители", обясни шефът на бюджетната комисия в парламента. Лихвата със сигурност ще бъде регулирана, но няма да е над 20%, добави Цонев.

Обмисля се също така да бъде отстранен прагът от 400 лева, под който не е нужно да се обявява годишна лихва. Именно това е сумата, над която банките отпускат потребителски кредити. А финансовите къщи се възползват от този праг и дават бързи пари под 400 лева. Щом прагът отпадне, финансовите къщи ще са длъжни да обявяват годишната си лихва, обясниха финансисти. А банките ще могат да отпускат и по-ниски кредити под 400 лева.

Подкрепи Economic.bg