Депутатите обсъждат конфликта НЕК-енергийни фирми

Преди това ще се обсъждат промени в Закона за енергетиката

Депутатите ще се заемат днес с конфликта между Националната електрическа компания (НЕК) и трите енергоразпределителни компании (ЕРП). Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също ще бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия по енергетика. Заради проблемите с дълговете на електроразпределителните дружества пред депутатите ще се явят и представители на НЕК и ДКЕВР.

Енергийният регулатор започна процедура по отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про заради неизплатени задължения към Националната електрическа компания. По изчисления на НЕК дълговете на трите ЕРП-та надхвърлят 347 милиона лева. Те  оспорват задълженията си, заради което случаят беше изпратен на прокуратурата. 

Преди заседанието на комисията, сутринта парламентарното заседание ще започне с гледане на промените в Закона за енергетиката на първо четене. Парламентът ще обсъждат два законопроекта, внесени от депутати на левицата. С тях се предвижда хармонизиране на българското законодателство с европейските правила в частта, която касае газопроводи, действащи на територията на Европейския съюз, съобщи Нова тв.

С промените се въвежда понятието „магистрален газопровод”, което ще е за обозначаване на преносната система извън територията на Евросъюза. Така в строителството на един газопровод, който излиза извън рамките на ЕС – европейските директиви и законодателство няма да имат своята юрисдикция.

Вносителите от левицата са категорични, че всички законови изисквания, свързани с изпълнението на нашите задължения като страна-членка на ЕС по обслужване на газопреносната система на територията на България, от приемната станция нататък, ще бъдат спазени 100%.

 

Коментари: 0