Диков напуска Канал 3 заради разногласия със собствениците

"С тях имахме уговорка, че ще имам свобода на действие и редакционна политика, но нещата не се случиха така", каза вече бившият програмен директор на телевизията

264 ~ 2 мин. четене

"Не успяхме да се разберем. Разминахме се във вижданията относно бъдещето на Канал 3", заяви журналистът Сашо Диков, който даде специална пресконференция на тема "Защо напускам Канал 3".

През юни телевизията бе продадена на "Медийна инвестиционна организация". По неофициална информация сделката е на стойност 1 млн. лв. Основен притежател на акциите в "Медийна инвестиционна организация" е бившият директор на отдел "Маркетинг комуникации" в М-Тел Мария Опренова. Малко след това от телевизията бе освободена дългогодишната репортерка Петя Петрова с аргумента, че не е взела мнението на един от министрите в сегашното правителство, което предизвика и реакцията на Диков.

"Те ме убеждаваха, че телевизията има нужда от мен и те разчитат на мен. Моето единствено условие беше телевизията да продължи да се развива по същия път. Беше ми гарантирана пълна свобода на действие и редакционна политика. Започнахме да работим и за наше щастие започнаха протестите, които ни до несоха много гледаемост", заяви Диков.

"По повод протестите не сме имали никакви спънки и намеса в работата. Излъчвахме всичко едно към едно. Към 18-19 юли шефката Мария Опренова обвини репортерката Петя Петрова, че е човек на Бойко Борисов и прокарва неговите интереси. Аз защитих Петя и обясних, че 13 години в тази телевизия не съм позволявал да се правят поръчкови репортажи", продължава вече бившият програмен директор на Канал 3.

"В следващия момент се появи един фамозен служител на земеделското министерство-Еньо, който изрази някакви съмнение относно нашата работа. Еньо искаше да спрем да излъчваме протестите пред земеделското министерство. Аз само казах, че дори и Сергей Станишев, и Пламен Орешарски да ми се обадят, ние ще излъчваме всичко. Този господин, аз го нарекох Сульо Пулев, той обясняваше, че Петя Петрова трябва да си ходи, заради репортажите с протестиращите пред министерството. Единственият проблем беше, че Петя не е потърсила гледната точка на хората от земеделското министерство", каза Диков.

"Веднага наредих да се свържат с тях, но позицията им не дойде до излъчването на репортажа. Ние изрично го споделихме това в репортажа. След два дни Петя ми каза, че е получила заповед за уволнение. Това стана без никой да ми даде обяснение. Аз казах на Мария, че при тая ситуация няма как да продължа да работя. Имаше още няколко детайла, по които също ме бяха заобиколили и чашата преля. Имахме уговорка, че ще имам свобода на действие и редакционна политика, но нещата не се случиха така", разкри още той. "Аз относно законивите рамки на новите собственици нямам никакви претенции. Всичко остава в моралните норми", каза още той.

Диков загатна още, че е възможно да се завърне в Канал 3 като водещ на ново "политическо риалити", но решението е обект на допълнителни разговори и зависи също от политката на телевизията.

Подкрепи Economic.bg