Добрев: Хора на Доган, Бисеров и Станишев работят за ЧЕЗ

Преди оставката на правителството имаше провокатори на протестите, сега няма, смята министърът а енергетиката в оставка

3728 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В ЧЕЗ работят бившата жена на Ахмед Доган, синът на Христо Бисеров, а Моника Йосифова прави рекламата на дружеството. Това каза икономическият министър в оставка Делян Добрев в ефира на bTV. Той обясни, че Румен Николов-Пашата е в управителен орган на ЧЕЗ, в който обаче държавата няма участие и неговото назначение е изцяло от страна на частната компания.

Добрев смята, че начинът на провеждане на протестите се е променили корено след оставката на кабинета. "Днес нямаше нито един човек с качулка и нямаше пререкания с полицията. Преди това имаше едни стотина души, които бяха с качулки, и които провокираха полицията и те счупиха главата на човека, който беше показван с кръв по главата. Това е едно много странно съвпадение", смята министърът в оставка.

Според Добрев цената на тока може да поевтинее с 8%, въпреки че председателят в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова беше категорична, че това не може да стане преди 1 април. "Това може да стане, ако ДКЕВР поиска. Проблемът са подробностите. Има срокове - за обществено обсъждане, закрити заседания, открити заседания, които са залегнали в закона. Аз настоявам, че може да стане от 1 март, защото е възможно", каза Добрев. Той каза още, че правителството в момента притиска енергийния регулатор поевтиняването да стане по-рано, въпреки че не е редно.

Добрев обясни, че проблемите, които излязоха в ДКЕВР, са свързани с подценяването на ситуацията от негова страна. "Подцених ситуацията, защото вярвах, че регулаторът е независим орган и трябва да го оставим да си върши работа. Едва доклада на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) показа, че има много проблеми", добави той.

За лиценза на ЧЕЗ Добрев обясни, че процедурата по отнемането му е в ход. "Отнемането на лиценза на ЧЕЗ не е еднократен акт. Има срок, в който ЧЕЗ може да изпрати възражения, а ДКЕВР трябва да се произнесе по тях. Възможно е това да отнеме време, но процесът е стартиран", каза министърът в оставка. Той обясни, че не знае колко време ще отнеме процеса, но решението е взето от ДКЕВР и "явно има основание за едно такова решение".

Като успех на правителството в сферата на енергетиката Добрев изтъкна понижената цена на природния газ, който получаваме от "Газпром", с 22%. "Махнахме посредниците, които взимаха 300 млн. долара. Сега тези пари отиват в хората", каза Добрев.

Подкрепи Economic.bg