Договаряме износ на храни за Шанхай

Китай проявява интерес към обучение на студенти и обмяна на ноу-хау

Снимка: Министерство на земеделието

Възможностите за износ на български храни и суровини са обсъдили Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков  и председателя на Комисията по земеделие на Шанхай Леи Сун по време на визитата на българска делегация в Китай, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието.

Двамата са обсъдили необходимостта от ускоряване сътрудничеството на двете държави в областта на селското стопанство и по-специално на винопроизводството, млекопроизводството, тютюнопроизводството. Министър Димитър Греков подчерта, че през последната година двустранните отношения между двете страни се развиват с ускорени темпове. За много кратко време бяха подписани два протокола, с които става възможен износът на царевица и люцерна за Китай, каза министърът. България и Китай работят общо по 14 процедури за различни селскостопански стоки и храни, посочи още той.

От своя страна Леи Сун запозна министъра със състоянието на земеделието и търговията с храни в Шанхай. Градът отделя специално значение на задоволяването на нуждите си от листни зеленчуци (около 35 000 дка е площта, която се използва за целта), като е изградена строга система за контрол на качеството на храните.

Земеделската земя е крайно ограничена и това изисква постоянна необходимост от осигуряване на селскостопански продукти и храни чрез внос, каза Леи Сун. Поради тази причина двете страни виждат сътрудничеството си в обмен на технологии и ноу-хау, търговия със селскостопански продукти - млечни, месни, вино, мед и др., стана ясно по време на срещата. Двамата обсъдиха и насърчаване обмена на специалисти и студенти в областта на селското стопанство.

В рамките на визитата си в Шанхай, министър Греков се срещна с г-н Занг, вицепрезидент на държавната компания Брайт Фууд Груп. Компанията работи в девет направления, като основните са в областта на селското стопанство и храните - производство на захар, производство на алкохолни напитки, на млечни продукти, производство на комплексни хранителни стоки, собствена верига от магазини, производство на селскостопанска продукция - зеленчуци, риба, свинеферми и кравеферми, цветя и др. Министър Греков и г-н Занг обсъдиха възможностите за внос на фуражи, винопроизводство, оризопроизводство, внос на детски храни, пилешко месо и др. Министър Греков покани китайски бизнесмени на работно посещение в България през септември т.г.

Коментари: 0