Договорени са 250 млн. лв. за културен туризъм

За развитие на регионален туристически продукт са договорени почти 18.5 млн. лв.

136 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура са договорени 250.8 млн. лв. през този програмен период. Това каза зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов по време на десетото издание на международното туристическо изложение "Културен туризъм-Велико Търново 2013, провеждащо се между 18 и 20 април в Старопрестолния град. За развитие на регионален туристически продукт са договорени почти 18.5 млн. лв., предаде Kmeta.bg.

По думите на Маринов преди 10 години се е говорело преди всичко за морски, летен и зимен, имало е бегли коментари какво може да се направи като специализиран туризъм. "Факт е, че България разполага с изключително културно богатство", каза зам.-министърът. Според Иво Маринов през последните години усилено се работи в насоката за развитие на културния туризъм, което е съпътствано със сложни и дълги процеси на археология, консервация и реставрация. „Трябва да успеем недостатъците, наследени от миналото, в смисъл на недостатъчно популяризираното богато културно-историческо наследство, да ги превърнем в едно предимство", каза той.

Зам.-министърът прогнозира 3% ръст на чуждестранните туристи у нас през новия летен сезон. Най-голям ръст се очаква от страни като Русия, Украйна, Беларус, Молдова.

"За България остават важни и пазари като Германия и Великобритания, които ще отбележат лек ръст. Съседните ни страни също запазват интерес към България", каза зам.-министърът. Важното е, че очакваме засилване на позициите на някои нови пазари като Китай и Япония и някои държави от бившата ОНД", уточни Маринов пред БНР.

В първия ден на изложението участваха повече от 250 души. Със свои щандове се представят повече от 60 организации, 30 общини, побратимените на Велико Търново градове, както и представителства на 15 държави, сред които за пръв път Виетнам и Индия. Общата площ на изложението е над 300 кв. м, през 2012 г. борсата е била разположена на 220 кв. м. Два пъти повече туристи са посетили старата столица в сравнение с миналата година.

Подкрепи Economic.bg