Доживотен затвор за бивш аржентински президент

85-годишният Рейналдо Биньоне вече излежава три присъди за подобни престъпления

312 ~ 1 мин. четене

Върховният съд в Аржентина осъди бившия президент на страната Рейналдо Биньоне на доживотен затвор за престъпления срещу човечеството, предаде BBC. Престъпленията са извършени по време на управлението му в периода 1982-1983 г.

Бившият президент и още четирима други бивши военни бяха признати за виновни за похищаването на 23-ма души, сред които 7 бременни жени, които изчезнаха безследно. Операцията е популярна с названието „Кондор“.

Операция "Кондор" е проведена съвместно от управлявалите по онова време военни режими в Аржентина, Боливия, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Чили с цел ликвидиране на политически противници. Според експерти тя е започнала след преврата в Чили, извършен от генерал Аугусто Пиночет на 11 септември 1973 г.

Една от първите жертви на Биньоле е чилийският генерал Карлос Пратс, който бил противник на режима на Пиночет. Той бил убит заедно със своята съпруга през септември 1974 г. в Буенос Айрес.

Според правозащитници, през годините на т. нар. „мръсна война“ на аржентинските военни срещу опозиционни активисти в страната около 30 хил. души са убити или са изчезнали безследно.

85-годишният Биньоне вече излежава три присъди за подобни престъпления.

 

Подкрепи Economic.bg