Докторът си тежи на мястото

Западните специалисти не превъзхождат най-добрите български лекари, твърди д-р Георги Коларов

Здраве

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Яна Колева

Здравеопазването в България е бизнес, но не съвсем. Управлението на всяко здравно заведение изисква квалифициран мениджмънт, а добрите финансови резултати обикновено са показател за добро управление и за висок професионализъм на лекарите. Заради тежката икономическа ситуация в България често болници и медицински центрове страдат от  закъснели плащания, верижна задлъжнялост, лоша материална база. Но грижата за здравето е хуманна дейност и тя не може да е само бизнес, уверява д-р Георги Коларов.

В медицината новостите непрекъснато трябва да се следят, да се участва в конгреси у нас и в чужбина, за да може лекарят максимално да е полезен на своите пациенти. Доктор Георги Коларов е от лекарите, за които стремежът към усъвършенстване е постоянен. Той работи в областта на гинекологичната ендокринология и е висококвалифициран специалист.

Завършил е медицина в Медицинската академия в София, а сега е преподавател в този университет. Лекува заболявания при жените от най-ранна до най-късна възраст. Специализирал е женско репродуктивно здраве и гинекологична ендокринология в Белгия, Испания, Великобритания и Холандия. Има богата практика и е автор на седем монографии и на над 50 научни публикации в български и чуждестранни списания. В началото на март д-р Коларов участва в световния конгрес по гинекологична ендокринология. При „сверяването на часовника” той установил, че западните специалисти с нищо, освен с техника и материални условия на работа, не превъзхождат своите български колеги. 

 

Повече четете в бр. 37 на сп. "Икономика"

Коментари: 0