Доларът падна рязко срещу йената и еврото

Инвеститорите са обезпокоени от предстоящите данни за трудовата заетост в САЩ

168 ~ 4 мин. четене

Доларът падна рязко срещу йената и еврото в четвъртък, достигайки няколко месечни дъна, а инвеститорите са обезпокоени от предстоящите данни за трудовата заетост в САЩ. Прогнозите са те да разочароват и това да накара Федералния резерв да задържи без промяна монетарните стимули.

Днес министерството на труда в САЩ ще публикува месечния доклад за заетостта и той ще даде представа за пазара на труда и колко дълго ще продължи програмата на ФЕД по изкупуване на облигации с цел да се стимулира икономиката.

Пазарите в момента агресивно продават дългите доларови позиции. Те бяха изградени с надеждата, че позитивните новини ще накарат Федералния резерв да навали покупките на облигации за 85 милиарда долара на месец. Последните данни обаче бяха несъстоятелни и долара се срина с 3% във вчерашния следобед срещу йената, падайки под 96 йени за първи път след средата на април. Мотивът обаче за масовите разпродажби на долари дойде по-рано от силата на еврото срещу зелените пари.

Единната валута беше силна за втора поредна сесия, след като вчера председателя на ЕЦБ Марио Драги отхвърли възможността лихвите да бъдат свалени скоро под 0%. На пресконференцията след решението лихвите да останат без промяна на 0.50%, Драги заяви, че въпреки техническата готовност на ЕЦБ за отрицателни лихви по депозитите, няма причина това да се случи сега. Драги допълни, че икономическата активност в еврозоната би трябвало да се възстанови през тази година.

Долар-йена днес отново беше свалено под 96, а двойката следва движенията на борсовия индекс Никей, който се срина през последните две седмици, докато инвеститорите намаляваха хеджиранията, които бяха сложили между ноември и май срещу слабост на йената.

Според предварителните прогнози на икономистите, американските работодатели са открили нови 170 000 работни места през май, докато нивото на безработица е останало без промяна на 7.5%, което обаче е все още с цял процент над целта на ФЕД от 6.5%. Пазарите се надяваха ФЕД да съобщи на заседанието си на 18 и 19 юни планове за редуциране на програмата, която по същество е печатане на долари, но вече са песимисти за такова развитие.

Според някои специалисти пазарите преиграват в момента, тъй като представителите на ФЕД не вадят изводи от само един доклад за заетостта. До септември ще има още три и достатъчно време за ръст на заетостта, каквито бяха и очакванията. Следователно финансовите пазари най-вероятно ще реагират на разочароващи данни за месец май, но ФЕД вероятно ще остане безразличен.

Широкият спад на долара се ускори след доклад показал, че наемането на служители от американските фирми се е забавило през май. Това увеличи риска за разочароващи данни от доклада днес и намали вероятността ФЕД да съкрати по-рано облекченията.

Еврото удари вчера 1.3304, най-високи стойности след края на февруари, а днес се търгува около 1.3250. Единната валута се възползва по най-добрия начин от ордери за покупки след преминаването на нивата от 1.3150. Въпреки силата си обаче еврото пада срещу йената и днес е на 127.80.

Златото се насочва към трета поредна седмица на растеж

Златото е стабилно днес и на път да отчете трета поредна седмица на растеж. В същото време инвеститорите очакват излизането на данните за трудовата заетост в САЩ и да разберат дали Федералния резерв ще започне да намалява подкрепящите златото монетарни стимули. Един слаб резултат по-късно днес вероятно ще накара ФЕД да продължи месечните покупки на облигации в размер на 85 милиарда долара в подкрепа на икономиката. Това би помогнало на златото, което обичайно се използва като средство за защита срещу инфлацията.

Спот цената е почти без промяна на 1412 долара след спад в четвъртък с 0.7%, когато долара се срина срещу еврото и йената. Ръстът на заетостта в САЩ вероятно ще е минимален през май, което ще означава, че икономиката все още не е достатъчно силна за оттегляне на стимлите на ФЕД. Данни вчера показаха, че въпреки спада на първоначалните молби за помощи срещу безработица, условията на пазара на труда остават слаби.

Инвеститорите обаче като че ли преиграха напоследък възможността за намаление на стимулите на ФЕД. Американските пазари на облигации и акции бяха рязко разпродавани на 22 май, когато председателя на ФЕД Бен Бернанке заяви пред комисия на Конгреса, че покупките на облигации ще бъдат намалени на някое от следващите заседания на ФЕД, ако икономиката продължава да се подобрява.

Жълтият метал е на път да завърши седмицата с повишение от 2%, след като успя да се възстанови от загубите в началото на седмицата дължащи се на страховете за намаление на търсенето от Индия. Делхи се опитва да ограничи вноса на злато, за да намали дефицита по текущата си сметка. Най-голямата държава потребител на злато в света оповести ново повишение на митата за внос на злато, което доведе до спад и на физическото търсене.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в четвъртък с 0.3% до 1007.74 тона, тъй като отлива на средства се поднови. Това са и най-ниските нива за последните 4 години.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg