Доларът завърши вчерашният ден на печалба

Златото достигна 3-месечен връх, печелейки почти 1,5%

84 ~ 3 мин. четене

Доларът се отдалечи от почти 2- седмичните дъна и запази печалбите си спрямо йената във вторник, след като новият председател на Фед, Джанет Йелън, сигнализира, че няма да има непосредствено отклонение от политиката на централната банка за намаляване на масивната й програма за изкупуване на облигации.

Доларовият индекс, съставен от шест валути, продължи да нараства, възстановявайки се от дъната, достигнати за последни преди това на 29 януари след публикуването на опорните пунктове на Йелън, после спадна леко по време на самото изявление, докато накрая не спря почти без промяна на 80.642.

Доларът скочи спрямо японската йена до 102.71 йени и запази по- голямата част от печалбите си, завършвайки деня с 0,3% печалба на 102.62 йени.

Американската валута си възвърна и част от загубите спрямо еврото, първоначално придвижвайки се от 1.3662 до 1.3678 преди изявлението на Йелън, но в края на нюйоркската сесия завърши на 1.3636.

В първата си поява пред Конгреса, като наследник на Бен Бернаке като председател на Фед, Йелън заяви, че възстановяването на пазара на труда в САЩ е “далеч от пълно” и добави, че Фед очаква намаляването на стимулите да продължи. Тя наблегна на приемствеността, което не изненада валутните анализатори.

Потвърждението на Йелън относно политиката на Фед спрямо икономическите стимули достигна и до развиващите се пазари, където валутите леко спаднаха, като кахазстанската тенге загуби една пета от стойността си след девалвацията от страна на централната банка на бившата съветска република.

Австралийският долар се изкачи до най-високата си стойност за последния месец, подпомогнат от оптимистичните данни на бизнес проучване  и търсенето от страна на хедж фондове, които залагаха срещу австралийския долар в продължение на месеци и сега прибраха печалбите, споделиха търговци. Австралийският долар последно се разменяше на печалба от 1% за 0.9016 американски долара.

 

Златото  достигна 3-месечен връх, след изявлението на Джанет Йелън

Златото достигна 3-месечен връх във вторник, печелейки почти 1,5%, след като новият председател на Фед, Джанет Йелън, даде да се разбере, че няма да има никакви резки промени в ангажимента на централната банка за постепенното намаляване на размера месечно изкупувани облигации.

Техническо купуване пък ускори печалбите, след като металът премина границата от 1280 долара за тройунция.

Ръстът на кюлчетата във вторник не беше в съответствие с наблюдаваната доскоро тенденция цените да се движат обратно на посоката на ценните книжа, които бяха под натиск заради икономическата несигурност и проблемите на развиващите се пазари. Индексът S&P 500 спечели 1,3%.

В своето изявление пред Комитета по финансовите услуги към Камарата на народните представители Йелън заяви, че силно подкрепя монетарния подход на предшественика си Бен Бернанке.

Спот цените нараснаха с 1,4% до 1285.51 долара за тройунция, реализирайки най-големия си дневен скок за последните 3 седмици, като преди това достигнаха върха от 14 ноември на 1293.44 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 15.10 долара до 1289.80 долара за тройунция при обем на търговията около 20% под 250-дневната пълзяща средна.

Изявлението на Йелън идва в труден момент, имайки предвид слабия ръст на заетостта през последните два месеца и наближаването на крайния срок за увеличаване на дълговия лимит на правителството преди евентуалното изпадане в неизпълнение на задълженията.

Спекулациите, че Фед може и да се въздържи от допълнително намаляване на стимулите, силно подкрепяха златото като задържаха лихвените проценти на изключително ниски нива, като в същото време подклаждаха страховете от инфлация.

Анализатори, обаче, споделиха, че гъвкавият пазар на акции и подобряването на икономическите перспективи може да осуетят по- нататъшния ръст на златото.

На физическите пазари кюлчетата бяха подкрепени от индийското Министерство на търговията, което обяви, че е препоръчало да се облекчат ограниченията върху вноса на злато, след спада от 77% при вноса през януари, който помогна да се намали търговския дефицит на страната. Индия наложи ограниченията миналата година, включително и рекордното мито от 10%, за да намали покупките на злато.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg