Дори да има война в Сирия, петролът няма да надхвърли 150 долара

Ръстът на цената ще е 15-20 долара в най-лошия случай, смята Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация

88 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Делчев, реална ли е опасността ескалиращото напрежение в Сирия да доведе до петролна криза?

- Не! Аз съм от умерените песимисти. Редица са факторите, освен тези, които тласкат цената нагоре, които я задържат около сегашните нива.

Дори и да се стигне до война, не мисля, че цената на петрола ще надхвърли 150 долара за барел. Това е твърде висока цена и подобна прогноза звучи малко песимистично. Аз съм по-умерен в оценките и смятам, че цената ще се задържи на по-ниски нива, дори и да има криза. Но се надявам да няма криза.

- Цените в последните дни плавно вървят нагоре. Можем ли да очакваме по-голямо повишение заради бъдеща война в Сирия?

- Разбира се, че можем да очакваме повишаване на цените. Само че ще растат с по-умерени темпове, а не с тези, с които тръбят някои анализатори.

Освен потенциална война в Сирия, която би блокирала пътищата на петрола в Средиземно море, има и други фактори, които тласкат цените нагоре. Но има и такива, които ограничават цените.

 Повишението на цените се движи основно от напрежението в Сирия, както и от страховете около Египет и потенциалната заплаха за затваряне на Суецкия канал. Фактор за ръста са и планирани ремонти на петролопроводи в Нигерия, която е голям износител.

Възпиращите фактори са кризата и рецесията в голяма част от Западния свят. Задържащ фактор е и намалялото потребление в САЩ, които са основен вносител на петролни продукти. Потреблението в САЩ намалява, тъй като страната успява да задоволява в голяма степен нуждите си със собствените си находища на шистов петрол и с улеснения внос от Канада. САЩ е огромен потребител на петрол и спадът на консумацията е червена лампичка за всички износители.

ОПЕК в момента произвежда с няколкостотин хиляди барела петрол повече от потреблението. Само Саудитска Арабия произвежда над 150 хил. барела дневно. По-голямото производство от потреблението също е възпиращ цените фактор.

Сирия не е от големите производители на петрол и на практика не изнася след наложеното на страната ембарго. Така че възможността Сирия да не произвежда може да се приравни с войната в Либия, Ирак и Кувейт.

Именно затова си мисля, че трябва да сме умерени в оценките, а не да вещаем апокалиптични сценарии.

- Цената на петрола обаче се влияе силно от подобни политически събития.

- Разбира се, че се влияе. Но освен страховете, които тласкат нагоре цената на петрола има и фактори, които я удържат.

- Кои са с по-голяма тежест в момента?

- Тези, които помагат за повишението на цената. Задържащите я обаче ще помогнат скокът да не е толкова драматичен.

- Каква е вашата прогноза - какво ще е повишението на цената на петрола?

- Ръстът ще е 15-20 долара в най-лошия случай спрямо сегашните нива. Казвам в най-лошия случай, защото и покрай страховете за ядрената програма на Иран се говореше за апокалиптични сценарии за петрола, но както видяхме те не се случиха и цената една година остана в равновесно положение.

Така че в най-лошия случай, ако въобще започне война, цените няма да се повишат с 15-20 долара над сегашното равнище. След това обаче бързо ще паднат, защото се очаква ограничена военна намеса на Западните сили.

Затова - ако смятате да инвестирате в петролни фючърси не купувайте над цени от 120 долара за барел.

Подкрепи Economic.bg