Драги: Ще направим всичко да запазим еврото

Изказването на президента на ЕЦБ изстреля нагоре стойността на еврото

6988 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В нашия мандат, Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да направи каквото е необходимо, за да запазим еврото. И повярвайте ми то ще бъде достатъчно. Това каза президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на днешната си реч в Лондон. По неговите думи банката ще направи всичко възможно да успокои пазарите и да намали доходността по държавните облигации в Еврозоната.

Коментарът на Драги дойде по повод призива на испански политици към ЕЦБ да прави повече в борбата с нестабилните финансови пазари, които вдигна лихвите по испанския дълг до рекордни нива. След речта на Драги доходността по 10-годишните испански ДЦК падна с 14 базисни пункта до 7.24%. На 22 юли тя скочи до рекордните 7.69%.

"Коментарът на Драги предполага, че ЕЦБ отново ще започне да купува испански и италиански ДЦК. Освен това не е изключено да има трета програма за отпускане на 3-годишни кредити към търговските банки", коментира Крис Циклуна, икономист в Daiwa Capital Markets Europe. Той обаче уточни, че както и миналото лято, и сега не трябва да очакваме изкупуването на държавни облигации, без да са представени и други политики за справяне с кризата.

Веднага, след като президентът на ЕЦБ каза това, еврото поскъпна спрямо долара с 1.6% до 1.228 долара за евро.

Подкрепи Economic.bg