Драгомир Стойнев е на работно посещение в САЩ

Министърът на икономиката и енергетиката ще се срещне с висши представители на американската администрация

148 ~ 3 мин. четене

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е на работно посещение в САЩ в периода 19 - 22 ноември 2013 г., съобщиха от министерството. В рамките на посещение му ще бъдат обсъдени развитието и перспективите за задълбочаване на двустранните търговско-икономически отношения между България и САЩ. Министър Стойнев ще бъде придружен от Изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов, от Изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев, от Изпълнителния директор на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов и от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов.

Във визитата са предвидени срещи с висши представители на американската администрация от Държавния департамент и Департамента по търговия.

Министър Стойнев ще участва в работни разговори в Департамента по енергетика, в рамките на които ще обсъди възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, темите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки със заместник-секретаря по енергетика Даниел Понеман.

„САЩ са един от значимите партньори на нашата страна, с който ние поддържаме активен диалог за по-нататъшното разширяване на ползотворното сътрудничество в областта на търговията, инвестициите и енергетиката", заяви преди отпътуването министър Стойнев. В рамките на посещението на министър Стойнев са предвидени и срещи с водещи американски компании, като General Electric, Westinghouse и AES с цел обсъждане на възможностите за по-нататъшно сътрудничество и привличане на инвестиции у нас.

Министър Стойнев ще има работни разговори на високо ниво и в Администрацията на търговския представител на САЩ, която е отговорна за разработването и координирането на политиката в областта на международната търговия и преки чуждестранни инвестиции и координира преговорите в областта на търговската политика. В рамките на срещата му с посланик Мириам Шапиро - заместник-търговски представител на САЩ, ще бъдат обсъдено задълбочаването на икономическите връзки и сътрудничество, включително и в контекста на бъдещото всеобхватно споразумение между ЕС и САЩ за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (Transatlantic Trade and Investment Partnership - ТТІР). Преговорите между ЕС и САЩ започнаха през юли 2013 г. във Вашингтон, а на 15 ноември завърши втория кръг преговори в Брюксел. „В двустранен план от сключването на споразумението за ТТІР очакваме значително нарастване на стокообмена и търговията с услуги, както и привличане на нови американски инвестиции, които да способстват за ускоряване на икономическия растеж и създаване на допълнителна заетост у нас", заяви министър Стойнев.

За представяне на благоприятните макроикономически условия в България и на предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация е организирана работна среща с представители на 15 корпорации, членуващи в базирания във Вашингтон Бизнес съвет за Международно разбирателство (Business Council for International Understanding - BCIU).

BCIU e сред най-авторитетните организации на бизнеса в САЩ. Основан е през 1955 г. по инициатива на президента Дуайт Айзенхауер, за да насърчава връзките между американския бизнес и правителствата на чужди държави. Днес Съветът, според Националната експортна стратегия на САЩ, е модел на партньорство и координация при реализиране на търговско-икономическите връзки на правителството на САЩ.

През последните три години двустранният стокообмен между България и САЩ отбелязва устойчива тенденция на нарастване, която отразява преди всичко двуцифрените темпове на увеличаване на българския износ, достигнал през 2012 г. най-високата си стойност от 473 млн. щ.д.

Същевременно преките капиталовложения, реализирани от американски компании в България за периода 1996-2012 г., надхвърлят 1.4 млрд. евро и по този начин страната се нарежда на 8-мо място по преки инвестиции у нас. Продължава и активното сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката, което включва подкрепа за реализацията на важни за енергийната сигурност на България проекти при използването на съвременни технологични решения от гледна точка на екологията и добрите производствени практики.

Подкрепи Economic.bg