„Дунав мост 2“ носел повече вреди за Румъния

Според румънския вестник Romania Libera съоръжението е заплаха за бюджета на страната

4214 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вторият мост над река Дунав Видин-Калафат по-скоро вреди на Румъния, отколкото да й носи ползи. Това пише румънският вестник Romania Libera, като цитира консултантски фирми в областта на пътната инфраструктура и транспорта. Според изданието "Дунав мост 2" е заплаха за бюджета на страната, за пристанище Констанца и за развитието на южния град Крайова.

Според мненията на цитираните експерти отварянето на новия мост над Дунав ще намали регионалното значение на Румъния. Част от тях твърдят, че мостът, който трябваше да бъде открит този месец, но откриването му беше отложено от българска страна, няма да повлияе съществено на товарния трафик на пристанище Констанца, но ще измести по на запад трафика на камиони, който сега минава през моста Гюргево-Русе. Недостатъкът от българска страна засега е фактът, че не е завършена магистралата към Сърбия, тоест секторът София-Ниш, отбелязват специалистите.

Основното влияние на моста ще бъде изместването на трафика на запад, при което ще нарасне влиянието на София и Белград като "трансферен полюс" за сметка на Букурещ и Крайова, твърдят представители на консултантски фирми, които отбелязват, че заедно с намаляването на трафика на стоки по румънските шосета, държавата ще инкасира и по-малко средства от камионите. Според тях "ефектът ще бъде неблагоприятен за западната част на Румъния".

Специалистите казват още, че румънските представители, които не са успели в миналото да наложат в румънско-българските преговори изграждането на мост по на изток, което би било по-изгодно за Румъния от настоящия вариант, сега бойкотират проекта, като не бързат да свържат новия мост към националната пътна мрежа чрез модерно шосе, посочва "Ромъния либера".

Подкрепи Economic.bg