Държавата дава 5 милиона за Перник

Приоритет ще е възстановяването на обществени сгради, стана ясно след среща при премиера

6754 ~ 2 мин. четене

Готови сме да изготвим постановление, което ще мине на подпис още днес, и да отпуснем сума до 5 млн. лв. за първоначална работа по три детски градини в Перник и едно училище в Радомир, които са в най-лошо състояние след земетресението. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при инспекцията на Трета детска градина в Перник, цитиран от БТА. Според него така кметовете ще могат още утре с МРРБ да подготвят обществени поръчки.

По-рано днес кметът на Перник Росица Янакиева заяви, че възстановяването на щетите от земетресението ще струва над 20 милиона лева.

Днес е имало двучасова среща на премиера Бойко Борисов с министрите Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев и еврокомисаря Кристалина Георгиева, на която е било решено първи приоритет да бъде възстановяването на обществените сгради.

Утре сутринта ще осигурим финансиране на училищата и детските градини, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според нея на срещата при премиера е било решено да се направят пълен анализ и конструктивни оценки на най-засегнатите от труса около 50 сгради. По думите й по този начин Министерският съвет ще може да вземе решение как да подпомогне възстановяването на сградите.

Децата от детските градини ще бъдат пренасочени към други детски заведения с разрешение за увеличаване на групите, посочи Павлова. Тя каза, че от понеделник всички деца ще могат спокойно да ходят на градина, както и че е осигурено всичко необходимо за учебния процес.

Ще бъде създаден Обществен съвет, за да се реши как ще бъдат управлявани средствата, дарени за пострадалите при земетресенията в Пернишко, каза председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров, цитиран от Агенция "Фокус". В понеделник ще бъде решено кой ще участва в него.

На свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ реши да дари 300 000 лева от партийната субсидия на пострадалите при земетресенията в Перник и областта. Парите ще бъдат преведени по сметката на Българския червен кръст. По думите на Григоров засега няма други такива дарения.

Кметството в Перник е открило разплащателна сметка за набиране на средства за пострадалите в Пернишко, поради което Българският червен кръст няма да прави национална кампания за подпомагане, а ще призове всеки, който желае да се включи да помогне, да преведе средства по тази разплащателна сметка.

Подкрепи Economic.bg