Държавата няма пари да изплати субсидиите за земеделците

Според министър Мирослав Найденов това може да стане само чрез държавен заем, което обаче ще излезе скъпо на държавата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Към този момент държавата не разполага с пари, с които да се разплати със земеделските производители. Това каза в ефира на bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По неговите думи плащането на субсидиите до 31 януари или преди април е възможно единствено чрез взимане на държавен заем, който обаче ще донесе финансови загуби на държавата.

"На вчерашната среща със земеделските производители стана ясно защо не можем да изпълним ангажимента да изплатим субсидиите до 31 януари. Това е финансов проблем. Нека да я е ясно, че съм направил заявка до Министерството на финансите и те трябва в 45 дневен срок да ги платят", каза Найденов. "Сумата е около 1 млрд. лв. и ние винаги досега сме я плащали през януари", каза министърът.

Той обясни, че причините за липсата на пари са платените близо 2 млрд. лв. по дълга на Милен Велчев. "Има и промени в данъчно-осигурителното законодателство, което предполага плащанията да се правят малко по-късно, за да се облекчи бизнеса", каза Найденов.

Според министъра самият той като земеделски министър иска най-много да се платят тези пари сега. "Въпросът е на възможност или на невъзможност. Последиците да се емитира дълг са по-тежки от това да не се плати на земеделските производители", каза той.

Коментари: 0