Държавата от десетилетия е абдикирала от българската култура

Това, че нямаме пари в момента, не е проблем. По-скоро е тревожно, че и в бъдеще няма да имаме, обясни културният министър Мартин Иванов

Държавата от десетилетия е абдикирала от българската култура

Снимка: БГНЕС

240 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Проблемът в културата не е в нейното качество. Нашите артисти, художници, библиотекари са прекрасни хора. Проблемът е, че от години, от десетилетия дори държавата е абдикирала от българската култура”. Това заяви в служебният министър на културата Мартин Иванов в предаването "Събуди се" по Нова ТВ.

"За два месеца ние няма да решим този въпрос, но се надявам след като говорим за това сега, този разговор да се продължи от хората, които ще дойдат след нас. Ние всички сме много горди, че имаме 13-вековна история но дали всеки от нас би дал по 13 лева за историческите обекти у нас? Това, че нямаме пари в момента, не е проблем. По-скоро е тревожно, че и в бъдеще няма да имаме. Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят", обясни културният министър.

 Според него трябва да има целенасочена кампания за популяризиране и подкрепа на българската култура. "Ние обичаме да казваме, че сме малък народ, но в същото време се притесняваме да покажем на света какво имаме. А ние имаме много", категоричен е Мартин Иванов.

„Аз съм в тъжна и унизителна ситуация да гледам колегите в която и да било културна сфера и да им казвам "Съжалявам, че няма пари". На Шипка няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, домът на Христо Смирненски”, допълни министърът. 

Той коментира и окаяното състояние на разкопките в центъра на София. "Решението на големия проблем е изпълнението на големия проект. Проблемът с поръчките за Ларгото са, че те са били обжалвани и трите години. В момента се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. Не знаем кога ще има отговор, но изглежда съмнително, че преди края на есента ще имаме решение. Временното решение е да бъдат заменени полиетиленовите покрития и да изградим системи за отводняване", заяви културният министър.

Коментари: 0