Държавата плаща на земеделците с 800 млн. лв. дълг

БНБ ще организира аукцион, на който ще пласира 6-месечни държавни ценни книжа

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България все пак ще емитира дълг, за да изплати субсидиите на земеделските производители за единица площ. Това става ясно от две отделни съобщения на Финансовото министерство и Българската народна банка (БНБ). Решението е изненадващо предвид категоричната позиция на финансовия министър Симеон Дянков, че подобно действие ще струва около 100 млн. лв на държавата.

По-рано днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че държавата е направила "почти невъзможното", за да намери 1 млрд. лв., с които да плати субсидиите. Днес премиерът Борисов свика извънредна среща със земеделските производители, които заплашват отново да влязат с тракторите си във София. След нея Найденов обяви, че парите ще бъдат преведени на 18 или 19 февруари.

Веднага след това от Министерството на финансите излязоха с официално съобщение по повод изказването на земеделския министър. В него се съобщава, че парите ще са за сметка на Фискалния резерв и в последствие ще бъдат възстановени от Европейската комисия (ЕК) в съответствие с процедурите и сроковете по регламент. "За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, се предприе актуализиране на емисионния календар", се казва в съобщението, с което се намеква за решението на правителството да се емитира дълг.

Веднага след ведомството и БНБ излезе със съобщение, което потвърждава решението. Централната банка обяви, че на 20 януари 2013 г. ще организира аукцион, на който ще бъде продаден дълг на стойност 800 млн. лв. Емисията ще бъде краткосрочна - 6-месечна (181-дневна) с падеж 22 август.

Освен това на 18 февруари БНБ ще проведе предварително определен аукцион за 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 45 млн. лв. с 3% лихва.

Плащането на европейските субсидии за обработване на земя бе отлагано два пъти. Според първоначалните планове плащанията по 26 лв. на дка е трябвало да започнат на 20 януари, а след това са били разделени на два транша - по един през януари и февруари, макар от 2010г. заради кризата Еврокомисията да позволява парите да се превеждат още от 15 октомври вместо от регламентирания  срок -  1 декември. В България обикновено обаче това става през март.

"През почивните дни в събота и неделя, служители на Фонд "Земеделие" ще работят, за да може в понеделник средствата да тръгнат към земеделските производители и в рамките на ден-два всички да си ги получат", каза министърът на земеделието днес.

Веднага след изявленията на Найденов от Асоциацията на земеделските производители съобщиха, че ако получат субсидиите си до вторник, членовете й няма да участват в Националния протест на зърнопроизводителите. "Премиерът ни увери, че е положил неимоверни усилия по отношение на това да осигури средствата и в понеделник 850 млн. лв. ще пътуват към Разплащателна агенция", каза председателят на организацията Христо Цветанов.

Подкрепи Economic.bg