Дянков: Заварихме бюджета в по-тежко състояние от сега

Фалитите са намалели до 5% от 40% през ноември 2009 г., изтъкна финансовият министър в оставка

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Към днешна дата бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото го заварихме през 2009 г. Това каза вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков при подписването на Инструкция за взаимодействие във връзка с прилагането на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

"Фискалният резерв е по-голям отколкото към юли 2009 г. при положение, че тези четири години бяха трудни", каза Дянков. "Правителството завари брутно фискален резерв в размер на 7.7 млрд. лв. и задължения за 4.3 млрд. лв. Към днешна дата той е по-голям отколкото към юли 2009 г., при положение, че четирите години бяха най-трудните в европейската икономическа история от доста десетилетия назад. Точно заради моя фокус, и този на правителството, беше възстановена фискалната дисциплина и след това беше запазена", каза Дянков.

Финансовият министър в оставка изтъкна и резкия спад на фалитите в края на управлението на ГЕРБ. "Към ноември 2009 г. процентът на фалити, който се определя от международните анализатори, беше нараснал до 40%. Сега е под 5%", изтъкна Дянков.

Той отново коментира предложенията за падането на Валутния борд и взимането на милиардни заеми, за да се вдигат пенсии и заплати. "За хората със задължения е много изгодно да падне валутният борд", каза още Симеон Дянков. "Едни и същи олигарси от 1996 - 1998 година и днес имат интерес да падне валутният борд, защото имат стотици милиони задължения", добави той.

Подкрепи Economic.bg