Дянков продължава да обвинява Еврокомисията за пенсиите

Финансовият министър излезе с ново становище, в което повтаря, че Европейската комисия е виновна за липсата на коледни надбавки, тъй като не са се разплатили до края на годината

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз. Това е становището на Министерството на финансите във връзка с прессъобщение на Европейската комисия относно изказване на финансовия министър Симеон Дянков за възстановяване на средства от Комисията и възможността за изплащане на коледни добавки към пенсиите.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел. "Този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1.1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон. Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.", заяви Дянков.

"За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година", коментира още вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg