ЕЦБ ще заключи данните за доходността по облигациите

Управителният съвет на банката заседава днес и се очаква да одобри програма за намеса на вторичния дълг пазар

96 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка ще се въздържи от официално публикуване на горна граница на доходността на облигациите, когато обявява нов план за закупуване на държавен дълг от страни в затруднено положение, пише FT, позовавайки се на свои източници.  Управителният съвет на банката заседава днес и се очаква да одобри програма за намеса на вторичния дълг пазар.

Програмата, наречена в предварителните документи на ЕЦБ ,"окончателни парични сделки" беше очертана за първи път миналия месец от президента на банката Марио Драги. След ожесточена дебат окончателния й вариант беше оставен да се разисква на срещата на 17-те ръководители на централни банки от еврозоната.


Предложението на Драги се срещна с открита опозиция от германската Bundesbank, пазител на доктрината, че централните банки трябва да се съсредоточи единствено върху ценовата стабилност. Лидерите на Франция, Испания и Италия пък лобираха усилено в полза на предложението. Към тях се присъединиха и водещи бизнес групи от тези три страни и Германия, които призоваха за "решителни действия" от европейските институции, включително ЕЦБ и правителствата.

Подкрепи Economic.bg