ЕЦБ ще заключи данните за доходността по облигациите

Управителният съвет на банката заседава днес и се очаква да одобри програма за намеса на вторичния дълг пазар

Европейската централна банка ще се въздържи от официално публикуване на горна граница на доходността на облигациите, когато обявява нов план за закупуване на държавен дълг от страни в затруднено положение, пише FT, позовавайки се на свои източници.  Управителният съвет на банката заседава днес и се очаква да одобри програма за намеса на вторичния дълг пазар.

Програмата, наречена в предварителните документи на ЕЦБ ,"окончателни парични сделки" беше очертана за първи път миналия месец от президента на банката Марио Драги. След ожесточена дебат окончателния й вариант беше оставен да се разисква на срещата на 17-те ръководители на централни банки от еврозоната.


Предложението на Драги се срещна с открита опозиция от германската Bundesbank, пазител на доктрината, че централните банки трябва да се съсредоточи единствено върху ценовата стабилност. Лидерите на Франция, Испания и Италия пък лобираха усилено в полза на предложението. Към тях се присъединиха и водещи бизнес групи от тези три страни и Германия, които призоваха за "решителни действия" от европейските институции, включително ЕЦБ и правителствата.

Коментари: 0