ЕК глобява Microsoft за неправомерно налагане на фирмения си браузър

Компанията не е изпълнила ангажимента си да предостави избор на браузъри на потребителите си

Европейските антитръстови регулатори предупредиха софтуерната компания Microsoft да не повтаря грешкката си за непредоставяне на потребителите избор от раличните интернет браузъри в операционната система Windows 8.

През 2009 г. Брюксел заяви, че Microsoft трябва да предлага на клиентите си по-голям избор на брузъри, а не да използва монополното си положение на пазара и да предлага само сосбствения Internet Explorer.

През юли тази година Европейската комисия, която играе роля на антитръстов регулатор, обаче заяви, че Microsoft не са се съобразили с нареждането от февруари миналата година до онзи момент. Компанията се оправда с технически проблем, довел до нарушението.
 
Днес ЕК открито и официално обвини Microsoft, че не е предоставила на потребителите си възможност да направят адекватен избор на интернет браузър, предаде Reuters.

"Европейската комисия е информирала Microsoft за своето предварително становище, че компанията се е провалила в спазването на поетите задължения да предложи на потребителите екран, от който последните могат лесно да изберат предпочитания уеб браузър", се казва в изявление на Комисията.

От европейския регулатор съобщиха още, че са изпратили на Microsoft обвинителния акт, в който се описват детайли по нарушението.

Компанията разполага с четири седмици, за да отговори на обвиненията. Aко вината й бъде доказана, може да й бъде наложена глоба в размер на 10% от годишния й оборот.

Коментари: 0