ЕК не гарантира бързи компенсации за фермерите

Въпросът ще отнеме време за анализ, оправда се говорителят по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт

Евробюрокрация

ЕК не гарантира бързи компенсации за фермерите
3587 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) предупреди, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации, информира днес БНР.

В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари.

Говорителят на Еврокомисията (ЕК) по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт добави, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък тази седмица на експертно ниво с представители на страните-членки.

Дотогава, по думите му, се очаква да има “по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време”.

Уайт припомни, че според новите правила за селскостопанската политика EК “разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това”.

Както стана ясно преди дни, фермерите от най-засегнатите страни-членки като Полша, Гърция, България и др. искат незабавно да им се компенсират щети от руското ембарго върху вноса на селскостопанската продукция от ЕС. 

 

Коментари: 0