EК нищи сделката на Dexia с Катар

Разследване на продажбата на част от банка Dexia на инвеститори от Катар започна ЕК. Тя трябва да установи дали няма нарушение на антимонополното законодателство на Съюза и дали няма оказана държавна подкрепа за участниците в сделката. Комисията започна проверката, слад като на 23 март Люксембург уведоми ЕК за продажбата на Dexia Banque Internationale a Luxembourg (Dexia BIL).

 

Тази продажба спаси от банкрут банката в края на декември миналата година. Тогава банковата група Dexia съобщи, че продава 90 процента от акциите на подразделението си в Люксембург на катарската инвестиционна банка Precision Capital. Според договора останалите 10 процента от акциите трябваше да закупят властите на Люксембург. Dexia BIL тогава бе оценена на 730 милиона долара.

 

ЕК съобщи, че преговорите между двете страни са били при закрити врати, което е попречило да бъде направена пазарна оценка на продаваните банкови активи.

 

В периода 2008-2009 г. Dexia BIL получи държавна подкрепа от властите във Франция, Белгия и Люксембург, които бяха използвани за рекапитализация на банката и за резерви за обезценените активи. През 2011 г. финансовата група бе принудена отново да потърси помощ от държавите и бе на крачка от фалита, заради обезценката на държавни облигации на страни от Еврозоната, които тя бе закупила. Това наложи през октомври миналата година властите на Франция, Белгия и Люксембург да разработят план за спасяването на трезора. Тогава Dexia получи поредната финансова помощ, провеждайки частична национализация и разделяне на активите. На 1 март белгийското подразделение - Dexia Banque Belgique - бе преименувано на Belfius.

Коментари: 0