ЕК определи 11 български енергийни проекта за "ключови"

Сред тях са газовите връзки с Турция, Сърбия и Гърция, разширяване на хранилището в Чирен и създаване на ново, изграждането на Трансанадолския газопровод

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

11 български енергийни проекта са сред 248-те, които Европейската комисия определя като "ключови". Сред тях са газовите връзки с Турция, Сърбия и Гърция, разширяване на хранилището в Чирен и създаване на ново, изграждането на Трансанадолския газопровод (ТАНАП) за каспийския газ от Азербайджан до Централна Европа.

Приоритетните европейски проекти ще имат право право на ускорено лицензиране и по-добри регулаторни условия. Ще могат да получат достъп до финансови средства по Механизма за свързване на Европа, чийто бюджет за периода 2014-2020 възлиза на 5.85 млрд. евро.

Критерии за включването им в списъка с приоритетни енергийни обекти са засилване на конкурентоспособността и повече алтернативи за потребителите, подобряване сигурността на доставките, интеграция на пазара.

Модерната инфраструктура с надеждни мрежи и адекватни междусистемни електропроводи е изключително важна за един интегриран енергиен пазар, на който потребителите получават най-доброто за своите пари, съобщават от ЕК. Също така проектите ще помогнат на държавите от ЕС да интегрират енергийните си пазари, да разнообразят енергийните си източници и да сложат край на енергийната изолация на някои страни от Съюза. Проектите ще позволят също така преносната мрежа да поема все повече енергия от възобновяеми източници и като резултат да се намалят емисиите на CO2.

Подкрепи Economic.bg