ЕК опроверга икономическия министър

Вчера Драгомир Стойнев заяви, че от днес ЕК санкционира България с по 9000 лв. на ден

Снимка: БГНЕС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (ЕК) категорично отрече, че от днес на България й се начисляват всеки ден по 9000 лв. глоба. На пресконференция вчера икономическият министър Драгомир Стойнев заяви категорично, че санкцията се налага от ЕК, защото предишните правителства не са разделили Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

От ЕК обаче не знаят за никакъв краен срок, който е изтекъл вчера. Европейската комисия припомни, че още през януари е завела дело срещу страната ни в Европейския съд заради това, че не е въвела в националното си законодателство третия енергиен пакет и свързаните с него директиви за природния газ и електричеството. Комисията е поискала от съда и да наложи на България дневна глоба от 8 500 евро. Съдебно решение обаче още няма.

Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер обясни, че обикновено минават месеци, докато съдът проучи даден случай и се произнесе, предаде БНР.

"Европейският съюз няма специален, вътрешен краен срок, в който България да приложи третия енергиен пакет. Според него, тя вече трябваше да е разделила преноса на електроенергия от системния оператор още на 1 март 2012 г. - преди повече от година. Не знаем какъв краен срок, изтичащ на 30 юни. Ние нямаме такъв краен срок", каза Марлене Холцнер.

На пресконференцията вчера Драгомир Стойнев дори обвини служебното правителство, че е блокирал отделянето на двете дружества. "С протокол на СД на БЕХ от 27 май - 2 дни преди да стана министър, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният съвет на директорите, което реално е блокирало процедурата. Тази отговорност се носи изцяло от служебния кабинет", каза Стойнев. "Заради това забавяне всеки ден от днес нататък до финализиране на разделянето, ако има санкции и от Европейската комисия (ЕК), НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9000 лева на ден. Това ще стане, защото някой е искал да блокира системата", добави министърът.

Коментари: 0