ЕК прогнозира ръст от 1.7% на БВП на България

Според експертите безработицата в страната ни ще намалее от 12,7 на 12.1%

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейската комисия (ЕК) прогнозира ръст от 1.7% на Брутния вътрешен продукт (БВП) на България за тази година, а за следващата – две на сто, сочат данни от зимната икономическа прогноза, която Комисията подготвя ежегодно. Според експертите икономическото възстановяване ще продължи не само у нас, но и в повечето държави в Европейския съюз (ЕС).

Данните на ЕК показват още, че безработицата в страната ни ще намалее от 12,7 на 12.1%. Като основни източници за растеж на икономиката се посочват експортът и нарастване на вътрешното търсене. Според Комисията пазарът на труда ще остане слаб, но се очаква значително повишаване на инфлацията – от половин процент в момента до почти два през 2015 г.

Средните нива на инфлацията у нас през 2013 г. са едва 0.4% след рязко намаляване през миналата година, а през втората половина е била дори отрицателна. Като причина за това експертите посочват намаляване на цените на вноса, намаляване на административно установената цена на тока и добрата реколта, която е довела до намаляване цената на храните.

Въпреки добрата прогноза еврокомисарят Оли Рен предупреди, че държавите не трябва да се успокояват.  Като цяло в ЕС се очаква БВП догодина да е 2%, инфлацията – 1.5%, а безработицата – 10.4%.

“Очаква се следващата година да има растеж на всички европейски икономики. Като цяло най-лошото от кризата може и да е зад нас, но това не е покана да бъдем самодоволни. Прогнозата ни е такава, защото се смята, че ще продължат да бъдат прилагани договорените икономически мерки както на европейско, така и на национално ниво”, обясн Оли Рен.

Подкрепи Economic.bg