ЕК разследва Аррle по жалба на телекоми

Все още не е открито антитръстово производство, заявиха от комисията

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Европейската комисия (ЕК) разследва жалба срещу Apple, заявена от няколко мобилния оператора на Стария континент, предаде The New York Times. Претенцията на телекомите е, че условията в договорите на американската компания влияят негативно на конкуренцията. Разследването има предварителен характер, тъй като жалбата все още не е оформена официално.

„Осъществихме контакт с представители на телекомите и следим ситуацията, но все още не е открито антитръстово производство", поясни Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря за конкуренцията Хоакин Алмуния.

Договорите, сключвани от Apple с различните мобилни телекоми, са различни с всеки оператор, който продава iPhone. По данни на The New York Times, продажбите на смартфони през мобилните оператори съставляват около 56% от приходите на Apple за последното тримесечие.

В началото на март американският оператор Leap Wireless оповести, че до изтичане на договора си с Apple през юни 2013 г. ще е продал едва около половината от договорените бройки смартфони. Според Wall Street Journal, компанията ще разполага с непродадени устройства на стойност 100 млн. долара. В случай на непродадени от квотата устройства, операторите са задължени да платят глоби на технологичната компания.

Най-популярното устройство на Аррle - iPhone 5, е най-продаваният смартфон в света през последното тримесечие на изминалата година. „Умният” телефон надминава конкурентните модели на Samsung – най-големият производител на мобилни устройства в света, показват данни на Strategy Analytics.

Подкрепи Economic.bg