ЕК забрани пестицидите, убиващи пчелите

Германските представители в Брюксел също се присъединиха към лагера на привържениците на забраната въпреки огромния натиск от страна на немската химическа компания Bayer и швейцарската Syngenta

Европейската комисия (ЕК) забранява от 1 юли в продължение на 2 години три пестицида, повишаващи смъртността сред пчелите. Това съобщи представител на френското представителство в Брюксел, цитиран от АFP.

Комисията е на мнение, че е получила достатъчно подкрепа при гласуването, за да забрани трите въпросни неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, съдържащи се в пестицидите, произвеждани от двете компании, по-специално продукта Cruiser OSR.

Тя предлага да се замрази употребата им за 2 години при четири вида култури: царевица, рапица, слънчоглед и памук. Забраната ще бъде пропорционална, тъй като ще се отнася само за дадени култури и определени периоди от годината, през които пчелите са активни.

Германските представители в Брюксел, които при първото гласуване на 15 март се въздържаха, се присъединиха към лагера на привържениците на забраната въпреки огромния натиск от страна на немската химическа компания Bayer и швейцарската Syngenta, които произвеждат въпросните пестициди. 

Коментари: 0