ЕК завежда дело срещу България заради цифровизацията

Брюксел счита, че конкурсните процедури са прекомерно ограничителни

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Европейската комисия завежда дело срещу България заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, съобщиха от пресслужбата на институцията. Искът ще бъде внесен пред Съда на ЕС.

Комисията счита, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията. През 2009 г. страната ни е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури. По този начин според Брюксел без основание е ограничен броят на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

Забележки са отправени и към изготвените критерии за подбор на конкурсните процедури. Според ЕК те са били прекомерно ограничителни, тъй като са отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

"Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения", гласи съобщението на ЕК.

България бе предупредена преди месеци от ЕК, че не гарантира открит и недискриминационен достъп до пазара за наземно цифрово радиоразпръскване. През март 2012 г. Комисията даде на страната ни два месеца, за да отстрани нарушенията на правото на ЕС и да позволи ефективен достъп до конкурсите.

Тогава беше обявено и началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Те обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване.

"Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за ЦНТ. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това. Ето защо Комисията реши да заведе дело срещу България в Съда”, уточняват от пресслужбата на ЕК.

През 2009 г. КРС проведе две конкурсни процедури за разпределяне на пет частни лота за мултиплексите и един обществен. Шестте мултиплекса бяха дадени на словашката “Тауърком” (две честоти) и латвийската “Хану про” (четири). Двете компании са свързани по един или друг начин с Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка. През 2010 г. "Тауърком" се вля в Националното управление “Радиотелевизионни системи“ (НУРТС). Малко след това "Хану про" пък обяви, че ще ползва мрежата на НУРТС.

Подкрепи Economic.bg