ЕС готви удар срещу възнагражденията в хедж фондовете

От 2013 г. бонусите на мениджърите могат да бъдат ограничени, а сумите облагани с по-големи данъци

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Голяма част от мениджърите на големите хедж фондовете могат да бъдат неприятно изненадани от въвеждането на нови регулации при възнагражденията им, пише Financial Times. Опасността за тях е реална, тъй като в момента Европейският съюз (ЕС) обмисля правила, които от средата на 2013 г. да ограничат бонусите на мениджърите и да ги облагат с по-големи данъци.

В момента подобни изисквания има в банковия сектор, които влязоха в сила след финансовата криза от 2008 г. Според готвената промяна в директивата регулираща мениджмънта на алтернативните инвестиционни фондове (AIFMD), идеята е в началото да бъдат засегнати големите хедж фондове, където възнагражденията на мениджърите са и най-големи.

И в момента някои инвестиционни фондове технически изпълняват правилата за възнаграждения, тъй като през миналата година са получили банков лиценз. Новите насоки обаче ще засегнат много голяма част от фондовете.

От представения през миналия месец първоначален вариант на документа става ясно, че новите изисквания все пак са съобразени спрямо големината на фондовете и риска, който поемат при инвестирането на средствата. Липсата на изключения обаче означава, че почти всички възнагражденията на почти всички мениджъри ще бъдат засегнати.

Джон Тери, партньор в професионалната компания за предоставяне на услуги PwC зави, че има "значителна несигурност" около правилата, които ще нанесат сериозен удар върху засегнатите фирми.

Много мениджъри настояват, че понякога големите възнаграждения са необходими, за да се привличат и запазват най-добрите таланти. Те изтъкват също, че по-голямата част от таксите се печелят, само ако инвеститорите имат възвръщаемтост от инвестицията си в хедж фонда.

"Заплащането е едно от нещата в тази индустрия, което е наред. Ние правим пари, само ако нашите клиенти правят още повече пари", коментира оглавяващ хедж фонд в Лондон.

Според Джо Сиит от Sigma Partnership, специализирана консултантска компания, новите правила са "изцяло неразумни". "Ако компаниите се преструктурират, за да изпълнят насоките, "ще се получат много реални данъчни проблеми. Абсолютно е възможно данъкът, който се дължи да надвишава реално платената част", каза той.


Най-високоплатеният мениджъри на хедж фонд е Алън Хоуърд, основател на Brevan Howard. Той е генерирал печалби от такси през миналата година в размер на 1.5 млрд. долара. Най-голямата част от тази сума е отишла директно или индиректно към Хоуърд.

Коментари: 0