ЕС и Япония правят крачка към зона за свободна търговия

Преговорите ще стартират официално на среща в Токио

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Лидери на Европейския съюз и Япония ще се съберат в края на месеца, за да обсъдят създаването на зона за свободна търговия помежду си, пише Агенция "Франс Прес".

Домакин на събитието ще бъде Токио. Европа ще бъде представена от председателят на ЕС Херман ван Ромпой и президентът на Еврокомисията Жозе Барозу. Позицията на Япония ще защити премиерът Шиндзо Абе.

Срещата ще даде официално старт на дългоочакваните преговори за либерализиране на търговията помежду им и отпадане на бариерите пред обмена на услуги и инвестиции.

Очаква се в дневния ред на разговорите да се прокрадне и известен "политически елемент", свързан с повишаване на сътрудничеството в области като сигурността, опазването на околната среда , науката и технологиите.

Идеята за създаването на свободна зона с Япония започна да се обсъжда в края на миналата година от министрите на търговията на страните от ЕС. Като цел беше изведено желанието да се помогне на закъсалите поради кризата европейски производители на автомобили. Свободната зона обаче породи притесненията сред автопроизводителите от Стария континент, който виждат в нея по-скоро опасност от наводняване на пазара с японски коли, заради падането на митата за внос.

Подкрепи Economic.bg