ЕС може да наложи радикален контрол над банките

Операции на дребно трябва да бъдат в отделно звено от рисковите си търговски дейности

144 ~ 1 мин. четене

Най-големите европейски банки трябва да отделят рисковите си търговски дейности от търговски операции на дребно, за да защити данъкоплатците и да се избегнат сътресения на финансовата система, в съответствие със заключенията на водещата на ЕС за преглед.

Разделянето е основната препоръка на Групата Лийканен, която бе създадена от Европейската комисия през миналата година за провеждането на независими изследвания по отношение на структурните реформи, за да направят банките по-безопасни.

Предложението за отива много по-далеч от първоначалните очаквания на банкерите, пише FT. Всичко това на фона на смекчаването на някои мерки по време на обсъжданията в групата.

Председателят на комитета и управител на Финландската централна банка Ерки Лийканен, , каза, че юридическо разделяне на "особено рискови дейности" се прави с цел да направи банките по-устойчиви"

Препоръките са били приети от Мишел Барние, еврокомисар, отговарящ за финансовия сектор, който ще реши дали да предложи всичките виждания на групата пред вдъхновено законодателство на ЕС.

Подкрепи Economic.bg