ЕС ни плаща едва 6% от щетите от наводненията

Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова се надява 2014 г. да не е нулева и за оперативните програми

ЕС ни плаща едва 6% от щетите от наводненията
Автор: Economic.bg

България ще получи едва 6% от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел. За този провал призна в "Седмицата" на Дарик вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова.

По думите й все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени. "Апликационната форма е на стойност 302 млн. евро. Тъй като има процедура - трябва да се направи оценка на щетите, тогава да се види дали влизат в едни определени прагове и тогава да се направи апликационната форма. Сумата от 300 млн. е цялата сума на щетите. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд "Солидарност". Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца", обясни Цанова.

Според нея политическите коментари дали постигнатото при последното й посещение в Брюксел е "провал" или "успех" не могат да бъдат оборени с експертни аргументи, но времето ще покаже истината. „Работи се по възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми“, допълни Цанова.

Тя припомни, че по принцип разходите за плащане на изпълнението на оперативните програми са заложени в държавния бюджет от началото на тази година. „Очакванията са обаче, че и приходи от ЕК ще идват, така че ние да останем само с нашето самоучастие. Това, което се случи - спирайки плащанията, останахме в ситуация, в която не можем да извършваме реално плащания по системата“, отчете тя.

„Задължени сме по бюджет да осигурим това финансиране, така че да можем да плащаме, да обработваме документацията. Това е национално отговорно решение и за мен беше огромна грешка, че въобще спряха тези плащания през февруари. Ако те не бяха спрени, нямаше да сме в тази ситуация на риск от загуба на средства и основната причина за това са спрените плащания".

Илияна Цанова все пак изрази надежда, че 2014 г. няма да се окаже нулева за всички нови оперативни програми.Коментари: 0