ЕС заделя 6 млрд. евро срещу младежката безработица

Финансирането е предназначено за региони, в които младежката безработица е над 25%, каза евродепутатът Моника Панайотова

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейският съюз (ЕС) е заделил 6 млрд. евро, които ще бъдат използвани за стимулиране на младежката заетост в новия програмен период (2014-2020 г.). България също ще може да се възползва от тези средства, съобщи във Велико Търново евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Моника Панайотова. Тя и нейният колега от Европейския парламент Димитър Стоянов гостуват във Велико Търново в рамките на инициативата "Дни на Европейския парламент", организирана от Информационното бюро на институцията за България.

"Финансирането, наречено "Гаранция за младежта", е предназначено за региони, в които младежката безработица е над 25%, но в момента се водят преговори този праг да се намали до 20% и така средствата да обхванат повече хора", посочи Панайотова.

Тя обясни още, че средствата са насочени към млади хора до 25 години, но в Европарламента ще се водят дискусии и за увеличаване на възрастовата граница до 30 години. "Младежката безработица в България е 28% при средни нива за Европейски съюз от 23%", уточни Панайотова.

Препоръките на Европейската комисия (ЕК) към държавите-членки е да създават възможности за по-гъвкава заетост на младежите и въвеждане на почасова заетост при младите майки и студентите, които съчетават работа и учене. "В образователните програми трябва да залегне повече предприемачески дух и да се акцентира на ключовата връзка между образование и бизнес. Голяма част от оперативните програми създадоха временна заетост при младежите, като трябва да се търсят начини за тяхното продължаване, смята евродепутатът.

Моника Панайотова и нейният колега от Европейския парламент Димитър Стоянов гостуват във Велико Търново в рамките на инициативата "Дни на Европейския парламент", организирана от Информационното бюро на институцията за България. Темата на дискусиите е ДРегионално развитие и заетост в ЕС - перспективи за България след 2014 г.".

Подкрепи Economic.bg