Оли Рен разкритикува МВФ за гръцката криза

Отговорът му идва след доклада на фонда, който вини Европейската комисия (ЕК) относно гръцкия спасителен заем

72 ~ 1 мин. четене

Председателят на икономическия отдел в Европейския съюз (ЕС), Оли Рен, изказа тежки думи срещу Международния валутен фонд (МВФ), като отговор на доклада на МВФ, който критикува Европейската комисия (ЕК) относно гръцкия спасителен заем.

„Не мисля, че е честно, че МВФ се опитва да си измие ръцете и да залее с мръсната вода Европейския съюз. За съжаление имаше твърде много препятствия поради интересите на капиталовложителите в Гърция, понякога и Гърция се противопоставяше”, заяви Оли Рен. В сряда МВФ заяви, че „способността за бързо действие е умение в което европейските институции изостават”.

"Разтревожен съм от някои предложения относно икономическото управление на еврозоната. В много отношения Франция и Германия сякаш смятат, че са открили топлата вода", заяви Рен. В края на май френският президент Франсоа Оланд обяви след среща с канцлера Ангела Меркел, че Франция и Германия са се споразумели за президент на Еврогрупата "на пълно работно време" и със засилени правомощия.

Според Рен, който не уточни на кои инициативи конкретно се противопоставя, плановете на Франция и Германия ще нарушат сегашното функциониране, основано на правомощието на Комисията да прави предложения и препоръки. Според финландеца този механизъм "е методът, който прави ЕС ефективен".

Според Рен причините за неуспеха трябва да се търсят по-скоро в Гърция. "За жалост имаше прекалено много пречки заради корпоратискти интереси в Гърция, а понякога и на гръцката опозиция", подчерта той.

Коментари: 0