Единственият вариант е служебен кабинет

Големите партии категорично отказаха да участват във формирането на правителство в мандата на 41-вото Народно събрание

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Президентът ще бъде принуден да формира служебен кабинет, тъй като нито една партия не иска да формира правителство в мандата на сегашното 41-во Народно събрание. Преди още Плевнелиев да е връчил мандат на която и да е партия, трите най-големи групи в парламента - ГЕРБ, БСП и ДПС вече депозираха отказа си да правят опити за формиране на кабинет в сегашния мандат.

По закон президентът трябва да даде възлагателен мандат за образуване на правителство на най-голямата партия в парламента, която ще излъчи свой представител пред президента. Ако тя не успее, трябва да върне мандата и той се дава на втората най-голяма партия - БСП. Ако и тя не успее, се дава на третата - ДПС, след което се назначава служебен кабинет.

"В случай, че не бъде сформирано правителство, президентът назначава служебен кабинет, който трябва да организира провеждането на нови избори в срок от три месеца", обясни за "Фокус" бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Служебното правителство е с временен характер и не може да просъществува повече от три месеца - до провеждане на избори и излъчване на ново правителство. Също така функциите му са ограничени и може да решава само текущи въпроси и провеждане на избори.

Редът за съставяне на ново правителство по чл. 99 от Конституцията се прилага, както в случаите на съставяне на правителство след провеждане на парламентарни избори, т.е. при новоизбрано Народно събрание, така и когато се прекратят правомощията на Министерския съвет.

Подкрепи Economic.bg